Προσοχή! Τα cookies χρησιμοποιούνται σε αυτόν τον ιστότοπο για να παρέχουν την καλύτερη εμπειρία χρήστη. Αν συνεχίσετε, υποθέτουμε ότι συμφωνείτε να λαμβάνετε cookies από αυτόν τον ιστότοπο. OK

Εορτολόγιο Σήμερα Εορτολόγιο Σήμερα

Ο καιρός στο Άγιο Όρος Ο καιρός στο Άγιο Όρος

Ιερά Μονή Καρακάλλου

Ιερά Μονή Καρακάλλου, Άγιο Όρος

Η Ιερά Μονή Καρακάλλου εορτάζει στις 29 Ιουνίου των αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Ο ιδρυτής της Μονής παραμένει άγνωστος αν και πολλοί θέλησαν να αποδώσουν την ίδρυση της στον Ρωμαίο αυτοκράτορα Καρακάλλα είτε σε έναν μοναχό Νικόλαο Καράκαλλο. Είναι πιθανό όμως ότι το όνομα προέρχεται από την τουρκική έκφραση ΄΄καρά καλέ΄΄ που σημαίνει μαύρο φρούριο ή ΄΄καρά κουλέ΄΄ που σημαίνει μαύρος πύργος. Το έγγραφο της Μονής που επικυρώνει την ίδρυση της χάθηκε από τις διάφορες επιδρομές που δέχθηκε αλλά αναφέρεται σ’ ένα έγγραφο του Πρωτοεπιστάτη Νικηφόρου του 1018. Η Μονή βρίσκεται στη Β.Α. πλευρά του Αγίου Όρους σε υψόμετρο 200μ., απέχει 30’ από τη θάλασσα και 3 ώρες από τις Καρυές. Είναι 11η στην ιεραρχία των αγιορείτικων μονών. 

Η Μονή Καρακάλλου, όπως και οι περισσότερες μονές, στους δύο πρώτους αιώνες από την ίδρυση της δέχτηκε επιδρομές και λεηλατήθηκε από πειρατές και Καταλανούς μισθοφόρους και το 14ο αιώνα ερημώθηκε σχεδόν εντελώς. Το συγκρότημα που καταστράφηκε ανακαινίστηκε το 1294 από τους Παλαιολόγους Μιχαήλ Δ’ και τον Ανδρόνικο Β’ και αργότερα από τον Ιωάννη Ε’. Βοήθεια πρόσφερε επίσης και ο πατριάρχης Αθανάσιος και ο Πρωτεπιστάτης Ισαάκ. Η Μονή καταστράφηκε ξανά αλλά κτίστηκε και ανακαινίστηκε χάρη στις μεγάλες δωρεές του βοεβόδα της Μολδαβίας Ιωάννη Πέτρου Δ’ Ράρες ο οποίος τιμήθηκε ως δεύτερος ιδρυτής. Η κόρη του Ρωξάνδρα πρόσφερε οικονομική βοήθεια το 1570 ώστε να επανακτήσει η Μονή πολλά από τα κτήματα της. Άλλη μία ευεργέτης ήταν η κόρη του Σουλεϊμάν. Τον 17ο αιώνα οι βασιλείς της Ιβηρίας Αριχίλ και Βαχτάγ συνέβαλαν με τις δωρεές τους στην ευημερία της Μονής γύρω στα 1674. Το 1879 ξέσπασε πυρκαγιά όπου μετά από αυτό ξανακτίστηκε η Τράπεζα, οι ξενώνες και αρκετές πτέρυγες κελιών. Ο οχυρωτικός πύργος κατασκευάστηκε με χρήματα που πρόσφερε ο βοεβόδας Ιωάννης Πέτρος και κτίστηκε από τον ηγούμενο Γερμανό στις αρχές του 16ου αιώνα. Η ανέργεση τού πύργου με δική του Τράπεζα και παρεκκλήσι ολοκληρώθηκε το 1534.

Το Καθολικόν χτίστηκε το 1548, ολοκληρώθηκε το 1563 και αγιογραφήθηκε το 1716 ενώ ο εσωνάρθηκας το 1750. Οι τοιχογραφίες του εξωνάρθηκα αγιογραφήθηκαν το 1763. Στη Μονή υπάρχουν 5 παρεκκλήσια εντός και άλλα 2 έξω από τα τείχη της.

Στη βιβλιοθήκη υπάρχουν 279 χειρόγραφα όπου μερικά από αυτά χρονολογούνται στη βυζαντινή εποχή. Από τις 42 περγαμηνές μεγάλης αξίας αποτελεί ο κώδικας αρ. 11 της Καρακάλλου (10ο-13ο αιώνα), 2.500 έντυπα βιβλία και 1 λειτουργικό ειλητάριο.

ΚΕΙΜΗΛΙΑ-ΕΙΚΟΝΕΣ


Στο σκευοφυλάκιο της Μονής φυλάσσονται κομμάτια του Τίμιου Ξύλου, ιερά λείψανα, χρυσοκέντητα άμφια και λειτουργικά σκεύη. Φυλάσσονται επίσης αρκετές φορητές εικόνες από τις οποίες η πιο σημαντική είναι η εικόνα των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στους οποίους είναι αφιερωμένη η Μονή Καρακάλλου. Η εικόνα ζωγραφίστηκε από τον ζωγράφο Κωνσταντίνο Παλαιοκαπά το 1540. Άλλη μία σημαντική εικόνα είναι των Δώδεκα Αποστόλων, έργο του Διονυσίου εκ Φουρνά το 1722, που βρίσκεται στο ξυλόγλυπτο τέμπλο του Καθολικού.

ΑΞΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ


Στη Μονή αυτή αξίζει να δουν οι επισκέπτες το καθολικό με τις τοιχογραφίες και τις εικόνες του Διονυσίου του εκ Φουρνά (18ος αιώνας), την ιστορική βιβλιοθήκη της με τους σπάνιους χειρόγραφους κώδικες και ασφαλώς τον περίφημο πύργο της Μονής.

Χάρτης Χάρτης

Χρήσιμα στοιχεία Χρήσιμα στοιχεία