Προσοχή! Τα cookies χρησιμοποιούνται σε αυτόν τον ιστότοπο για να παρέχουν την καλύτερη εμπειρία χρήστη. Αν συνεχίσετε, υποθέτουμε ότι συμφωνείτε να λαμβάνετε cookies από αυτόν τον ιστότοπο. OK

Αγία Ειρήνη η Μεγαλομάρτυς

Έκπτωση 27%

Αγία Ειρήνη η Μεγαλομάρτυς

KAR-10785068
Τιμή Τιμοκαταλόγου: 15,00  
Τιμή: 11,00
Κερδίζετε: 4,00 (27%)

ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ ΑΠΟ 50€ ΚΑΙ ΑΝΩ.

*Εντός Ελλάδος σε όλα τα εκκλησιαστικά είδη.Οι διαστάσεις 35 x 25, 45 x 30 κατασκευάζονται κατόπιν παραγγελίας. Για την διαθεσιμότητα τους επικοινωνήστε μαζί μας.

ΓΙΑ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΛΕΣΤΕ ΣΤΟ: 2377440016

+

Λιθογραφία (εικόνα) της Αγίας Ειρήνης της Μεγαλομάρτυρος παλαιωμένη σε ξύλο πεύκου με τρέσες.

Η Αγία Ειρήνη έζησε τον 4ο αιώνα μ.Χ. και καταγόταν από την πόλη Μαγεδών της Περσίας. Το αρχικό όνομά της ήταν Πηνελόπη. Οι εύποροι γονείς της εύστροφης Πηνελόπης προσέλαβαν τον σοφό διδάσκαλο Απελλιανό, στον οποίο ανέθεσαν την μόρφωσή της. Κάποιο βράδυ, είδε στον ύπνο της έναν άγγελο Κυρίου που την καλούσε να γίνει χριστιανή. Την επόμενη ημέρα ζήτησε από την υπηρέτρια της, που ήταν κρυφή χριστιανή, να καλέσει έναν ιερέα προκειμένου να λάβει το βάπτισμα του Χριστού. Το γεγονός αυτό εξόργισε τον ειδωλολάτρη πατέρα της Λικίνιο, ο οποίος έδωσε εντολή να την ποδοπατήσουν άγρια άλογα. Τα άλογα όμως δεν πείραξαν την Αγία, αλλά αντίθετα ένα από αυτά επιτέθηκε και σκότωσε τον Λικίνιο. Με τις προσευχές της Ειρήνης όμως, ο πατέρας της αναστήθηκε και ομολόγησε την πίστη του στο Χριστό, μαζί με τον Απελλιανό.

Ο Σεδεκίας, διάδοχος του Λικίνιου, μισούσε θανάσιμα τους χριστιανούς, με αποτέλεσμα να οδηγήσει την Αγία σε φρικτά βασανιστήρια. Η Ειρήνη διασώθηκε θαυματουργικά και η φήμη της εξαπλώθηκε σε όλο το βασίλειο της Περσίας. Έπειτα, ο Πέρσης βασιλιάς Σαβώριος, επειδή δεν μπόρεσε να την μεταπείσει να ασπαστεί τα είδωλα, διέταξε να την αποκεφαλίσουν. Όμως ο Θεός απελευθέρωσε την Ειρήνη, η οποία συνέχισε το ιεραποστολικό της έργο, έως ότου εκοιμήθη εν ειρήνη, μετά από πολλά βασανιστήρια και κακουχίες. Η Ορθόδοξη χριστιανική Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη της στις 5 Μαΐου εκάστου έτους.

Ἀπολυτίκιον

Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.

Εἰρήνης τὸν ἄρχοντα, ἰχνηλατοῦσα σεμνή, εἰρήνης ἐπώνυμος, δι' ἐπιπνοίας Θεοῦ, ἐδείχθης πανεύφημε, σὺ γὰρ τοῦ πολέμου, τᾶς ἐνέδρας φυγοῦσα, ἤθλησας ὑπὲρ φύσιν, ὡς παρθένος φρονίμη, διὸ Μεγαλομάρτυς Εἰρήνη, εἰρήνην ἠμὶν αἴτησαι.

Εορτολόγιο Σήμερα Εορτολόγιο Σήμερα