Προσοχή! Τα cookies χρησιμοποιούνται σε αυτόν τον ιστότοπο για να παρέχουν την καλύτερη εμπειρία χρήστη. Αν συνεχίσετε, υποθέτουμε ότι συμφωνείτε να λαμβάνετε cookies από αυτόν τον ιστότοπο. OK

Άγιος Βασίλειος ο Μέγας

Έκπτωση 27%

Άγιος Βασίλειος ο Μέγας

KAR-10785042
Τιμή Τιμοκαταλόγου: 15,00  
Τιμή: 11,00
Κερδίζετε: 4,00 (27%)

ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ ΑΠΟ 50€ ΚΑΙ ΑΝΩ.

*Εντός Ελλάδος σε όλα τα εκκλησιαστικά είδη.


Οι διαστάσεις 35 x 25, 45 x 30 κατασκευάζονται κατόπιν παραγγελίας. Για την διαθεσιμότητα τους επικοινωνήστε μαζί μας.

ΓΙΑ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΛΕΣΤΕ ΣΤΟ: 2377440016

+

Λιθογραφία (εικόνα) του Αγίου Βασιλείου παλαιωμένη σε ξύλο πεύκου με τρέσες.

Ο Άγιος Βασίλειος ο Μέγας γεννήθηκε στη Καισάρεια της Καππαδοκίας το 330 μ.Χ. Ήταν γιος του Βασιλείου, δικηγόρος στο επάγγελμα, και της Εμμέλειας που φρόντισε να τον αναθρέψει σύμφωνα με τις αρχές του χριστιανισμού. Αδερφός του Μεγάλου Βασιλείου ήταν ο σπουδαίος θεολόγος Γρηγόριος Νύσσης και αδελφή του η Οσία Μακρίνα. Το 351 μ.Χ. μετέβη στην Αθήνα, όπου σπούδασε ρητορική, αστρονομία, ιατρική και άλλες επιστήμες. Εκεί γνώρισε τον μετέπειτα αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ιουλιανό και τον Γρηγόριο τον Ναζιανζηνό, με τον οποίο συνδέθηκε με στενή φιλία.

Όταν τελείωσε τις σπουδές του, ο Βασίλειος επέστρεψε στη Καισάρεια και αργότερα μετέβη στον Πόντο, όπου ασκήτεψε στην έρημο για 5 χρόνια. Όταν απεβίωσε ο επίσκοπος Καισαρείας Ευσέβιος, ο Άγιος τον διαδέχθηκε στον επισκοπικό θρόνο, όπου παρέμεινε για 9 χρόνια. Ο Βασίλειος ως επίσκοπος ίδρυσε πολλά φιλανθρωπικά ιδρύματα και άφησε παρακαταθήκη σπουδαίο πνευματικό και κοινωνικό έργο. Υπήρξε πολυγραφότατος συγγραφέας και κορυφαίος θεολόγος. Συγκαταλέγεται στους Πατέρες της Εκκλησίας και είναι ένας εκ των Τριών Ιεραρχών.

Ο Άγιος Βασίλειος υπήρξε πολέμιος του Αρειανισμού και υπερασπίστηκε με σθένος την Ορθοδοξία. Απεβίωσε την 1η Ιανουαρίου του 379 μ.Χ. σε ηλικία 49 ετών. Η Κάρα του Αγίου βρίσκεται στη Μονή Μεγίστης Λαύρας Αγίου Όρους. Η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία τιμά τη μνήμη του στις 1 Ιανουαρίου εκάστου έτους.

Ἀπολυτίκιον

Ἦχος α’.

Εἰς πᾶσαν τὴν γῆν ἐξῆλθεν ὁ φθόγγος σου, ὡς δεξαμένην τὸν λόγον σου δι' οὗ θεοπρεπῶς ἐδογμάτισας, τὴν φύσιν τῶν ὄντων ἐτράνωσας, τὰ τῶν ἀνθρώπων ἤθη κατεκόσμησας. Βασίλειον ἱεράτευμα, Πάτερ Ὅσιε πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.

Εορτολόγιο Σήμερα Εορτολόγιο Σήμερα