Προσοχή! Τα cookies χρησιμοποιούνται σε αυτόν τον ιστότοπο για να παρέχουν την καλύτερη εμπειρία χρήστη. Αν συνεχίσετε, υποθέτουμε ότι συμφωνείτε να λαμβάνετε cookies από αυτόν τον ιστότοπο. OK

Εορτολόγιο Σήμερα Εορτολόγιο Σήμερα

Ο καιρός στο Άγιο Όρος Ο καιρός στο Άγιο Όρος

Ιερά Μόνη Δοχειαρίου

Η Ιερά Μονή Δοχειαρίου εορτάζει την Σύναξη των Αρχαγγέλων στις 8 Νοεμβρίου. Ιδρύθηκε αρχικά στη Δάφνη το 10ο αιώνα στο όνομα του Αγίου Νικολάου από τον δοχειάρη (= αποθηκάριος) του Αθανάσιου Λαυριώτη, Ευθύμιο. Όταν η Μονή καταστράφηκε μεταφέρθηκε στη σημερινή της θέση στις αρχές του 11ου αιώνα. Η Μονή Δοχειαρίου βρίσκεται σε υψόμετρο 30μ. σε απόσταση περίπου 1 ώρας από τη Μονή Ξενοφώντος. 

Η πρώτη ιστορική μνεία της Μονής γίνεται ήδη στο δεύτερο Τυπικό του 1045, το οποίο περιλαμβάνει την υπογραφή ενός ηγουμένου "Θεόδουλος μοναχός και ηγούμενος της Δοχειαρίου΄΄. Βρίσκεται στην 10η θέση στην ιεραρχία των αγιορείτικων μονών. Ένας από τους πρώτους ευεργέτες της Μονής ήταν ο αυτοκράτορας Νικηφόρος Γ΄ Βοτανειάτης, που κάλυψε τα έξοδα της επέκτασης της και γι’ αυτό μνημονεύεται ως συνιδρυτής. Άλλοι ευεργέτες της Μονής υπήρξαν ο αυτοκράτορας Μιχαήλ Ζ΄ Δούκας και η μητέρα του, η Ρωξάνδρα, γυναίκα του ηγεμόνα της Μολδαβίας Αλεξάνδρου, η οποία ανέλαβε την επανανοικοδόμηση της Μονής το 1570 καθώς μετά το 1459 οι πηγές χρηματοδοτήσεων είχαν σταματήσει με αποτέλεσμα, και λόγω των επιδρομών, να ερημωθεί σχεδόν εντελώς όλη η Μονή. Στο τέλος του 14ου και στις αρχές του 15ου, η δυναστεία των Παλαιολόγων πρόσφερε πλούσιες δωρεές από το Σέρβο βασιλιά Στέφανο Δουσάν και αναπτύχθηκε σε κύρια Μονή. Το 1653 στη Μονή το ευρισκόμενο στη Βλαχία μονύδριο Σλομπόζια.

Το Καθολικόν της Μονής, τιμάται στο όνομα των Αρχαγγέλων στις 8 Νοεμβρίου. Χτίστηκε το 16ο αιώνα και ανακαινίστηκε το 1568 χάρη στις προσφορές του Γεωργίου και της πριγκίπισσας Ρωξάνδρας. Η Τράπεζα ολοκληρώθηκε το 1547 και οι τοιχογραφίες του Καθολικού είναι της Κρητικής Σχολής. Δεξιά από την είσοδο της Τράπεζας και μέσα σε τοιχογραφημένο εκκλησάκι βρίσκεται η θαυματουργός εικόνα της Θεοτόκου της ΄΄Γοργοϋπηκόου΄΄. Η Μονή ολοκληρώθηκε το 18ο αιώνα όταν κτίστηκε η βορειοδυτική πτέρυγα και ο τάφος του Θεοφάνη της Μολδαβίας. Στη Μονή ανήκουν 6 παρεκκλήσια μέσα και 2 Κελιά στις Καρυές.

Η βιβλιοθήκη βρίσκεται στον πύργο της Μονής και περιέχει 5.000 τόμους έντυπων βιβλίων, 545 χειρόγραφα μεταξύ των οποίων 62 περγαμηνές(11ου-14ου αιώνα), 244 χάρτινους κώδικες (14ου-18ου αιώνα). Το εικονογραφημένο χειρόγραφο μηνολόγιο αρ. 5, 3 φακέλους με φύλλα εκκλησιαστικής μουσικής (15ου-19ου αιώνα), 87 χάρτινους κώδικες εκκλησιαστικής.

ΚΕΙΜΗΛΙΑ-ΕΙΚΟΝΕΣ


Στο σκευοφυλάκιο φυλάσσονται πολλά κειμήλια, χρυσοκέντητα υφάσματα, ξυλόγλυπτοι σταυροί με συρμάτινοι διακόσμηση, ιερά λείψανα και ένα κομμάτι του Τίμιου Σταυρού.

ΕΙΚΟΝΑ ΠΑΝΑΓΙΑ ΓΟΡΓΟΕΠΗΚΟΟΥ


Η εικόνα είναι τοποθετημένη σε μία κόγχη δίπλα στο πρόπυλο που συνδέει το Καθολικό με την Τράπεζα. Σύμφωνα με την παράδοση, τον 17ο αιώνα η εικόνα θεράπευσε έναν τυφλό και από τότε πολλοί ασθενείς προσεύχονται στην εικόνα για την θεραπεία τους.

Χάρτης Χάρτης

Χρήσιμα στοιχεία Χρήσιμα στοιχεία