Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων

Έκπτωση 33%

Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων

ICO-KAR-1078-JOHN.ELE
Τιμή Τιμοκαταλόγου: 15,00  
Τιμή: 10,00
Κερδίζετε: 5,00 (33%)

ΓΙΑ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΛΕΣΤΕ ΣΤΟ: 2377440016

ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ ΑΠΟ 50€ ΚΑΙ ΑΝΩ.*Εντός Ελλάδος

Σε Απόθεμα
+

Λιθογραφία παλαιωμένη σε ξύλο πεύκου με τρέσες.

Διαστάσεις : 23Χ16, Βάρος εικόνας: ~550γρ.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων γεννήθηκε περίπου το 555 μ.Χ. στην Αμαθούντα της Κύπρου, τη σημερινή Λεμεσό. Οι γονείς του, Επιφάνιος και Ευκοσμία, ήταν εύποροι αλλά και ευσεβείς άνθρωποι και μετέδωσαν στον γιο τους την βαθιά πίστη στο Θεό. Ο Ιωάννης απέκτησε μεγάλη μόρφωση και επέδειξε ιδιαίτερο ζήλο στην μελέτη της Αγίας Γραφής. Όταν το 610 μ.Χ. ο πατριαρχικός θρόνος της Αλεξάνδρειας έμεινε χωρίς ποιμενάρχη, ο αυτοκράτορας Ηράκλειος, με την προτροπή του έπαρχου της Αιγύπτου Νικήτα, προώθησε τον Ιωάννη στον θρόνο. Χειροτονήθηκε Πατριάρχης Αλεξανδρείας και έθεσε ως πρώτο μέλημά του την καταγραφή των αναξιοπαθούντων ανθρώπων της περιφέρειάς του. Ο Άγιος διακρίθηκε για το τεράστιο φιλανθρωπικό του έργο. Έκτισε πολλά νοσοκομεία, γηροκομεία και ορφανοτροφεία και διέθεσε ολόκληρη την περιουσία του για την φροντίδα των φτωχών.

Όταν οι Πέρσες κατέλαβαν τα Ιεροσόλυμα το 614 μ.Χ., πλήθος προσφύγων έφτασαν στην Αλεξάνδρεια. Ο Άγιος τους περιέθαλψε με τρόπο μοναδικό, σώζοντάς τους από την πείνα και τις κακουχίες. Ο αυτοκράτορας Ηράκλειος πληροφορήθηκε το τεράστιο έργο του Αγίου και τον κάλεσε να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη για να τον τιμήσει. Εκείνος όμως, εξαιτίας ενός θείου οράματος, άλλαξε πορεία και κατευθύνθηκε στην γενέτειρά του την Κύπρο, όπου εκοιμήθη εν ειρήνη το 619 μ.Χ.,σε ηλικία 64 ετών. Η Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη του στις 12 Νοεμβρίου εκάστου έτους.

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος πλ. δ’.
Ἐν τῇ ὑπομονῇ σου ἐκτήσω τὸν μισθόν σου Πάτερ, Ὅσιε, ταῖς προσευχαῖς ἀδιαλείπτως ἐγκαρτερήσας, τοὺς πτωχοὺς ἀγαπήσας, καὶ τούτοις ἐπαρκέσας· Ἀλλὰ πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, Ἰωάννη Ἐλεῆμον μακάριε, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.

Εορτολόγιο Σήμερα Εορτολόγιο Σήμερα