Προσοχή! Τα cookies χρησιμοποιούνται σε αυτόν τον ιστότοπο για να παρέχουν την καλύτερη εμπειρία χρήστη. Αν συνεχίσετε, υποθέτουμε ότι συμφωνείτε να λαμβάνετε cookies από αυτόν τον ιστότοπο. OK

Άγιος Προκόπιος ο Μεγαλομάρτυς

Έκπτωση 33%

Άγιος Προκόπιος ο Μεγαλομάρτυς

ICO-KAR-1078-PRO
Τιμή Τιμοκαταλόγου: 15,00  
Τιμή: 10,00
Κερδίζετε: 5,00 (33%)

ΓΙΑ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΛΕΣΤΕ ΣΤΟ: 2377440016

ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ ΑΠΟ 50€ ΚΑΙ ΑΝΩ. *Εντός Ελλάδος

Εξαντλήθηκε

Λιθογραφία (εικόνα) του Αγίου Προκοπίου παλαιωμένη σε ξύλο πεύκου με τρέσες.

Διαστάσεις : 23Χ16, Βάρος εικόνας: ~550γρ.

Ο Άγιος Προκόπιος γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ την εποχή του αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Έχασε τον πατέρα του σε πολύ μικρή ηλικία και η μητέρα του Θεοδοσία τον ανέθρεψε ως ειδωλολάτρη. Με την μεσολάβηση της Θεοδοσίας ο Προκόπιος έγινε Δούκας της Αλεξάνδρειας. Με την ανάληψη των καθηκόντων του, του δόθηκε η εντολή να διώκει τους χριστιανούς. Κατά τη πορεία του προς την Αλεξάνδρεια είδε ένα όραμα και άκουσε μία φωνή να του λέει: «Ἐγὼ εἶμαι ὁ Ἐσταυρωμένος Υἱὸς τοῦ Θεοῦ», με συνέπεια να ασπαστεί το Χριστιανισμό.

Επιστρέφοντας στην Ιερουσαλήμ άρχισε να κηρύττει το λόγο του Θεού. Για τη δράση του αυτή αποκεφαλίστηκε στις 8 Ιουλίου του 303 μ.Χ. με διαταγή του ηγεμόνα της Καισάρειας Φλαβιανού. Ο Άγιος Προκόπιος μνημονεύεται στην ακολουθία του γάμου για να φωτίσει με προκοπή τους νεόνυμφους. Η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη του στις 8 Ιουλίου εκάστου έτους.

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος πλ. α’. Τὸν συνάναρχον Λόγον.
Ἀγρευθεῖς οὐρανόθεν πρὸς τὴν εὐσέβειαν, κατηκολούθησας χαίρων ὥσπερ ὁ Παῦλος Χριστῷ, τῶν Μαρτύρων καλλονὴ Μάρτυς Προκόπιε, ὅθεν δυνάμει τοῦ Σταυροῦ, ἀριστεύσας εὐκλεῶς, κατήσχυνας τὸν Βελίαρ, οὐ τῆς κακίας ἄτρωτους, σῷζε τοὺς πόθω σὲ γεραίροντας.

Εορτολόγιο Σήμερα Εορτολόγιο Σήμερα